dilluns, 4 de gener del 2016

Un article sobre tema exlibrístic publicat al número 292 de la Revista de Catalunya

Ja ho sabeu: l'any 1958, i a Barcelona, es va celebrar el VI Congrés Europeu d'Exlibris gràcies al treball i bons oficis de l'Asociación de Exlibristas de Barcelona. Aquest congrés va ser l'última oportunitat per als elements franquistes madrilenys d'aprofitar-se de la feina reeixida, feta pacientment i contra corrent per l'Associació d'Exlibristes de Barcelona (AEB), escriu Maria-Carme Illa i Munné en un interessantíssim article publicat al número 292 de la Revista de Catalunya, corresponent als mesos d'Octubre-Novembre-Desembre de 2015. 
En la seva crònica, Maria-Carme Illa explica els diversos i persistents intents de fagocitar l'associació barcelonina en favor de l'associació madrilenya. Aquest intent havia començat l'any 1946, tant bon punt va començar a reviscolar l'exlibrisme a Barcelona i també a València, una activitat cultural innocent, però que de seguida va ser seguida de petja per part de Madrid, que en volia l'exclusiva. Els avatars que l'AEB va haver de passar semblen una narració de Kafka, però així anaven les coses. 
Val a a dir que ara no van pas millor, entre el que en el que de forma genèrica en diem 'Madrid' i 'Barcelona', sempre topem amb pedres grosses pel camí. És clar que els entrebancs enforteixen i disparen la imaginació per resoldre problemes. A l'article de Maria-Carme Illa s'explica amb tot detall l'enginy dels exlibristes de l'època, que van haver de fer tots els papers de l'auca per reeixir. El congrés es va celebrar amb gran èxit, i de l'associació madrilenya no se n'ha sentit a parlar mai més. En realitat el que volien era apoderar-se de la feina i del prestigi assolit pels barcelonins de cara a les associacions europees, amb qui ja havien començat a establir llaços ferms. No se'n van sortir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada