dimecres, 18 de novembre del 2015

Ex-libris Madola

Fa molts, moltíssims anys (1983), que la mare de l'artista de la ceràmica, Maria Àngels Domingo Laplana, més coneguda com Madola, en va encarregar el seu ex-libris, realitzat com ho feia en aquella època: a ploma i amb formes estilitzades. I com que el món sovint se'ns presenta tan proper, més endavant va passar el que explico en el text que reprodueixo a continuació, escrit amb motiu d'una exposició que Madola va fer al Fòrum Berger Balaguer, de Vilafranca del Penedès (2006), i que vaig incloure al meu llibre Dona i art o la dansa de Lilâ (Cossetània, 2010):

"El desembre de 1990 vaig viure un esdeveniment que em va capgirar la vida: vaig guanyar la quarta convocatòria del premi Don-na amb El vel d’Harmonia. El guardó, que en aquells temps inaugurals només era la publicació del llibre!, va venir acompanyat d’una obra artística realitzada per la ceramista Madola. L’obra és una peça que reprodueix un llibre, i que sempre tinc a la vista per la metàfora visual que em representa.

Madola (nom artístic de la barcelonina Maria Àngels Domingo Laplana) és una artista amb un currículum gens convencional. Aquesta peça seva, de tacte rugós i pesant perquè és massissa, s’allunya molt de la imatge ornamental de gerros, bols i flascons: més aviat sembla una escultura tot i que no deixa de ser una obra realitzada en ceràmica.

Madola va aprendre el vell ofici de modelar el fang, de donar volum a les peces, de pintar-les i de coure-les –l’art d’inventar noves formes el portava a dins!- a l’Escola Massana amb Josep Llorens Artigas, un creador de prestigi internacional vinculat a Picasso i Miró (amb els quals va col.laborar estretament tot prestant-los la seva tècnica, el seu saber i la seva passió artística).

Sota els efectes del foc a diferents graus de temperatura, les terres refractàries i els òxids prenen unes textures i unes coloracions molt grates a la desperta imaginació artística de Madola. Per això hi experimenta. Aquests experiments en tècnica ceràmica (que en alguns moments poden recordar la sobrietat del raku japonès), donen lloc a objectes volumètrics com el llibre que ara tinc al davant i que devia ser l’inici d’una predilecció: convertir la imatge dels llibres en peces ceràmiques la visió de les quals suggerissin el plaer de la lectura i del coneixement.

Per aquesta característica que rememora uns moments tan únics –tan místics, anava a dir- com són els moments de plena immersió en la lectura, l’artista hi torna de manera intermitent. Ara, al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca, i amb el títol Escrits de taller 2004-2006, Madola ens ofereix les seves darreres investigacions-experimentacions ceràmiques amb uns llibres de sòlida configuració (el paper no pesa com la ceràmica) estesos estratègicament damunt de taules metàl.liques.

L’evolució artística de Madola és evident. Els actuals llibres ceràmics de l’artista responen a un major domini de la seva tècnica, però també de la seva imaginació espaial, conceptual, sensible. El meu llibre-talismà és una peça ben creativa, però amb els anys l’ofici de Madola s’ha superat de forma notable: els llibres ara espargits per la sala d’exposicions tenen un gran magnetisme fruit de la seva sensibilitat tàctil, càlida, emotiva.

El periodista Pep Forns ho resum d’aquesta manera: “Les ceràmiques de Madola tenen la capacitat de commoure”. En efecte. En la contemplació d’aquestes peces, tot i veure-hi la seva especificitat material, l’espectador també se sent impregnat d’una fantasia: el desig de submergir-se en un món escrit que la lectura revalida.

Aquesta exposició s’havia pensat per a l’any 2005 –Any del Llibre i la Lectura-. La mostra arriba un any després, però aquesta circumstància és irrellevant. Juntament amb altres interessants propostes creatives (valentes, de gran format), l’autora fa anys que treballa el tema del llibre ceràmic com a artefacte artístic. Per intemporal, no li passa el temps. Per aquesta raó va perfeccionant el seu art fins a produir les presents meravelles."

Si us ve de gust saber més coses d'aquesta artista extraordinària, podeu visitar la seva pàgina web: www.madola.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada