dijous, 12 de febrer del 2015

Ex-libris Torrents - Dinarés

Ex-libris a nom de Torrents - Dinarés, dissenyat l'any 1988. En l'espai gràfic s'hi combinen les lletres inicials dels cognoms amb dos elements iconogràfics: l'un simbolitza el fruit del treball (les espigues) i l'altre és un element propi de la professió química.
En les crítiques que guardo de les meves exposicions, en la valoració dels meus treballs molt sovint es coincideix a destacar 'la claredat expositiva', o la 'síntesi gràfica', o 'l'harmonia' a l'hora de distribuir els elements o objectes que es combinen en l'espai gràfic, ja siguin elements reals o simbòlics.
Vol la casualitat que en aquests moments estigui immersa en la lectura d'un llibre que recomano a qui hi pugui estar interessat: Grafología y Diseño Gráfico Publicitario. La intersección entre dos caminos (Ediciones Obelisco) del psicòleg i grafòleg Manuel J. Moreno. Ja sabeu que jo també tinc estudis de psicologia i de grafologia, i que vaig graduar-me en disseny gràfic quan aquesta disciplina tot just començava el seus camins acadèmics. De manera que per força l'estudi de Manuel J. Moreno m'interessa especialment. Al respecte, anoto aquí un criteri del doctor Moreno que s'inspira en un text de Carl G. Jung. Diu Jung: Un veu les coses tal com és ell. Que aplicat al camp del dibuix i la composició pot traduir-se: Un dibuixa i compon tal com és ell.
Dit de manera senzilla: si un és clar dibuixa clar i fins i tot deixa molts espais en blanc, i si un és embarbussat dibuixa embarbussat i a vegades presentant un horror vacui. Això val també en el camp de la grafologia: escrivim com som, ja que no escrivim amb la mà sinó a través dels impulsos del cervell, com ja va dir la pionera de la grafologia al nostre país, Matilde Ras. D'aquí ve que puguin establir-se lligams entre psicologia, grafologia, disseny gràfic, il.lustració. 
En el camp de la literatura, i aquesta tesi sí que l'he desenvolupada en diversos articles, passa una cosa semblant: escrivim en funció del que som, que inclou el nivell conscient i el nivell inconscient de la persona, així com escrivim des dels nostres referents familiars i socials, de la nostra sensibilitat estètica, sensibilitat espiritual, del nostre nivell cultural, de les nostres idees i creences, etc.
En vista de les obres i de la mateixa experiència creativa, tot això són reflexions bàsiques sobre la pròpia creativitat i professió, en meu cas desdoblades en el camp de la gràfica i en el camp de la literatura. Desdoblament quant a disciplines creatives, no pas quant a la personalitat, que a tot arreu es manifesta des d'un mateix ésser. D'aquí vénen els veïnatges entre l'una i l'altra.   
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada