dissabte, 3 de maig del 2014

Ex-libris en homenatge a Walter Benjamin

En el marc del XXXV Congrés Internacional d'Exlibristes celebrat a Vila-seca, Tarragona, a partir del 15 d'abril i fins a mitjans de maig es pot veure al Museu de Reus una exposició d'ex-libris en homenatge a Walter Benjamin. 
Aquesta ha estat una exposició de llarg recorregut. A iniciativa d'Alain Moreau i de Joan-Lluís de Yebra, a l'estiu de 1994 es va exposar per primera vegada a la Galeria d'Art Horizon, de Colera, un centenar d'ex-libris, executats per artistes de renom, dedicats a l'escriptor que, atrapat pel mal somni del nazisme i fugint de la Gestapo, es va enverinar en un hotel de Portbou l'any 1940.
Des d'aleshores, l'exposició s'ha mostrat en diversos llocs del territori català, així com també per Europa -Bremen, Munic, Varsòvia, Andorra, Lisboa, Bilbao-. L'exposició compta amb firmes tan sobresortints de l'àmbit artístic com Tàpies, Chillida, Subirachs, Brossa, Clavé, Cuixart, Casamada, Pla-Narbona, Canogar... En la seva justificació, escriuen els seus comissaris: (...) en aquesta ocasió no podem entendre l'ex-libris com a marca de propietat ni com a peça d'intercanvi o col.lecció, sinó com una obra d'art en què s'acumulen idees sobre el protagonista de l'homenatge en un espai relativament reduït (...) L'exposició reuneix artistes de diferents branques: gravat, pintura, dibuix, escultura, fotografia, disseny gràfic, etc. que han aportat ex-libris ajustats a unes mesures [20x20cm.] i un joc cromàtic semblants, amb la qual cosa s'enriqueix notablement la cohesió visual del conjunt de la mostra.
(a la imatge, una fotografia del meu ex-libris dedicat a Walter Benjamin, realitzat en tècnica mixta: tinta, collage i llapis de colors)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada